Budućnost je u virtualizaciji

Bez autora
Jul 25 2011

Da li će cloud computing za dve-tri godine biti dominantno rešenje? Većina direktora informatičkih odeljenja u evropskim kompanijama veruje da će tehnologija cloud computinga do 2014. godine postati njihova glavna operativna platforma. Iako je manji broj kompanija izjavio da su već počele da uvode usluge iz "oblaka" (16 odsto), mnoge druge veruju da će cloud computing postati njihov najznačajniji informatički operativni metod do 2014. godine (60 odsto). U istraživanju je učestvovalo 500 direktora IT odeljenja, od kojih je 100 bilo iz Velike Britanije, a ostali iz Francuske, Nemačke, Španije i zemalja Beneluksa. Rezultati istraživanja su pokazali glavne izazove u prihvatanju cloud computinga s obzirom na to da kompanije žele da iskoriste prednosti skalabilnog planiranja resursa koje "oblak" može da ponudi.

Budućnost je u virtualizacijiDa li će cloud computing za dve-tri godine biti dominantno rešenje?

Većina direktora informatičkih odeljenja u evropskim kompanijama veruje da će tehnologija cloud computinga do 2014. godine postati njihova glavna operativna platforma, pokazali su rezultati istraživanja kompanije Colt.

Iako je manji broj kompanija izjavio da su već počele da uvode usluge iz "oblaka" (16 odsto), mnoge druge veruju da će cloud computing postati njihov najznačajniji informatički operativni metod do 2014. godine (60 odsto).

U istraživanju je učestvovalo 500 direktora IT odeljenja, od kojih je 100 bilo iz Velike Britanije, a ostali iz Francuske, Nemačke, Španije i zemalja Beneluksa.

Rezultati istraživanja su pokazali glavne izazove u prihvatanju cloud computinga s obzirom na to da kompanije žele da iskoriste prednosti skalabilnog planiranja resursa koje "oblak" može da ponudi.

Tokom istraživanja je ustanovljeno da 58 odsto ispitanika smatra da je jednostavnost prelaska glavni izazov za prihvatanje "oblaka", pored garancije kvaliteta (55 odsto), opravdanosti ulaganja (55 odsto) i upravljanja bezbednošću i kontrolom podataka (54 odsto).

Bezbednost podataka je poseban problem za kompanije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, izjavilo je 74 odsto britanskih IT rukovodilaca i 70 odsto nemačkih.

Osim toga, zavisnost od jednog dobavljača (46 odsto) i geografska lokacija davaoca usluga računarskog "oblaka" (31 odsto) predstavljaju problem za IT rukovodioce, naveli su istraživači iz kompanije Colt.

Privatni "oblaci" su popularna opcija u Španiji (58 odsto), Nemačkoj (57 odsto) i Velikoj Britaniji (56 odsto).

Mnogi IT rukovodioci smatraju da privatni "oblaci" rešavaju problem bezbednosti, ali da su skalabilni u manjoj meri i prave veće operativne troškove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik